KRSZH focikupa Szegeden

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat országos labdarúgó tornáját a tavaly Nyíregyházán aratott győzelme után idén a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium rendezte meg február 27-én.

2015 tavaszán a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium csapata nyerte a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) labdarúgó tornáját. A hagyomány szerint a győztes csapaté a megtiszteltetés, hogy a következő évi teremlabdarúgó tornát megrendezze. Így ötödik alkalommal, idén Szeged adhatott otthont a hat szakkollégiumot összefogó sportrendezvénynek.

A barátságos mérkőzések kiemelt célja a sport közösségformáló erejének és az egészségtudatos életmód népszerűsítése mellett a hálózat tagjai közötti kapcsolat erősítése, a sportszerűség hangsúlyozása és roma – nem roma fiatalok közötti együttműködés ösztönzése, támogatása.

2016. február 27-én, a Dugonics András Piarista Gimnázium tornacsarnokában a nyíregyházi, miskolci, budapesti és szegedi valamint két debreceni intézmény roma szakkollégistái mérhették össze erejüket. A teremlabdarúgó torna fővédnöke dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke. Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár, aki a kezdőrúgást is elvégezte. Köszöntőjében kiemelte: “maga a szakkollégiumi hálózat azért indult, hogy a nehéz körülmények közül induló fiatalokat segítse abban, hogy diplomához jussanak, de nem csupán a felsőfokú képesítés megszerzése a nehéz, hanem meg kell tanulniuk ezeknek a fiataloknak azt, hogy csapatban kell játszaniuk. Ebben is segít a KRSZH országos focitornája, amit 2012 óta rendeznek meg.”

Kiss-Rigó László védnökségével rendezett torna megnyitóján a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke a fair play fontosságára hívta fel a figyelmet, mint mondta, ezt képviselik a roma szakkollégiumok is. Nógrádi Tibor, a Magyar Labdarúgó-szövetség Csongrád megyei igazgatójaként köszöntötte a csapatokat, ajándékokat hozott a résztvevőknek, akárcsak a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, amely nyereményekkel támogatta a rendezvényt.

A kezdőmeccset az államtitkárság csapata játszotta az egyházmegyei válogatottal. Az államtitkárság csapatában játszott többek között Sztojka Attila az EMMI főosztályvezetője, Papinot Ferenc, az EMMI sajtós munkatársa, Antal István a Jezsuita Roma Szakkollégium rektora, valamint Pisont András is.

A torna a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium csapatának győzelmével zárult, második helyen a szegediek végeztek, míg a bronzérmet a mi vihettük haza. A legjobb kapusnak járó díjat Orosz-Tóth Mihály kapta, a torna legjobb mezőnyjátékosa Kocsis Dániel lett, míg a gólkirálynak a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium játékosát, Berta Arnoldot választották.

A program az EFOP-3.4.1.-15-2015-00010 azonosítószámú projekt keretében valósult meg.

 

Please follow and like us: