KRSZH Hallgatói és Alumni Találkozó

2017. január 20-án, szombaton került sor a Keresztény Roma Szakkollégiumok eddigi legmeghatározóbb eseményére, a Magyar Tudományos Akadémia adott helyet a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat országos Hallgatói és Alumni Találkozójának. Felemelő érzés volt ilyen magas színvonalú rendezvényen részt venni. A találkozón személyesen is felkérést kaptam arra, hogy a miskolci szakkollégium képviselőjeként bemutassam eddigi életutam és jövőbeli terveim a jelenlévőknek, köztük Miniszterelnök Úrnak is. A találkozó és az ott elhangzottak megerősítették azt, hogy igenis van értelme a Szakkollégiumok működésének, hiszen azok hozzájárulnak a felsőoktatási tanulmányaikat folytató roma és nem roma, illetve hátrányos helyzetű hallgatók támogatásához, mind szakmai, mind közösségi szinten.

Minden szakkollégiumból 1 fő alumni hallgatót delegáltak, akik 3 percben mutatták be azt, honnan jöttek (lakóhely, családi körülmények), a szakkollégiummal való kapcsolatteremtésük körülményeit, és a szakkollégiumi közösség részévé válásának előnyeit. A miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégiumot képviseltem és megtisztelő volt számomra a kollégiumunk nevében felszólalni. Örömmel töltött el, hogy Miniszterelnök úr, ill. az ország előtt bemutatkozhatok, s elmondhatom a tapasztalataimat, véleményemet. Úgy érzem, személyesen is megmutathattam a roma fiatalok számára, hogy kemény munkával, igénnyel a fejlődésre és megfelelő motivációval el lehet jutni a diplomáig, és hogy a Szakkollégiumok ehhez kezet nyújtanak.

Decemberben és januárban egy-egy személyes találkozóra Budapestre utaztunk az alumni szakkollégistákkal, annak érdekében, hogy előre megismerjük a találkozó menetét és szakmailag is megfelelően felkészülhessünk saját előadásunkra. Ezen alkalmakon szó esett a kommunikációs és a prezentációs készségek fejlesztéséről is. Javaslatot kaptunk az általunk megfogalmazott szöveg előadásmódjára vonatkozóan, és segítséget kaptunk abban is, hogy a találkozón hogyan kell prezentálnunk gondolatainkat ahhoz, hogy annak mondanivalója valóban eljusson a célközönséghez. Felkészítésünkhöz nagyban hozzájárult az Emberi Erőforrások Minisztérium kollégáinak támogatása is. Öröm volt megismerni a minisztériumi dolgozókat, s többek között Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár asszony közvetlen személyisége is sokat jelentett a számunkra. A találkozó felkészítő időszakában még közelebb kerültem az alumni szakkollégistákhoz, személyükben nagyszerű embereket ismerhettem meg, s úgy vélem az itt kialakult pozitív, baráti kapcsolatok végigkísérnek majd életem minden további szakaszán.

Köszönetet szeretnék mondani az Emberi Erőforrások Minisztériumának, valamint a miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium minden munkatársának, jelenlegi és volt hallgatójának, hogy lehetőséget adott a számomra egy ilyen kiemelkedően fontos rendezvényen részt venni. További munkájukhoz sok sikert és kitartást kívánok!

Horváth Klaudia, szakkollégista

A program az EFOP-3.4.1.-15-2015-00010 azonosítószámú projekt keretében valósult meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük