Közös főzés a szakkoliban

A szorgalmi időszak zárásaként bográcsozást tartottunk a szakkoliban. Nagyon jól esett mindannyiunknak kicsit kötetlenül beszélgetni, sokat nevetni, együtt lenni.
Jó hangulatban telt ez a délután, sikerült kikapcsolódnia mindenkinek, nem is beszélve az elkészült paprikás krumpliról.
Igazán finomra sikerült, köszönet Suha Lilla gyakornokunknak, aki a főszakácsunk volt! 😊
A program az NTP-SZKOLL-22-0002 azonosítószámú projekt keretében, a Nemzeti Tehetség Program és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával jött létre.
Facebook: Nemzeti Tehetség Program – 1823 (https://www.facebook.com/nemzetitehetsegprogram.1823/)

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat és a Roma Szakkollégiumok Egyesület szervezésében Összetartozunk – Roma integrációs nap

Időpont: 2023. 04. 15. – 10.00-16:00

Helyszín: Budapest, Ráday Ház Ráday utca 28. bejárat a Markusovszky tér felől

A rendezvény fővédnöke:  Novák Katalin köztársasági elnök

Magyarországon immár tizenkét éve  folyik 11 roma szakkollégiumban a roma származású és/vagy hátrányos helyzetű fiatalok felsőoktatási karrierútját, intézményi és társadalmi beilleszkedését szolgáló munka. Az országos hálózatba szerveződött szakkollégiumok, tagságuk és két integráló szervezetük, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat és a Roma Szakkollégiumok Egyesület elkötelezett szószólói a roma és/vagy hátrányos helyzetű közösségek társadalmi integrációja melletti kiállásnak. Ennek szellemében a Nemzetközi Roma Naphoz kapcsolódó egyedülálló rendezvény megszervezésére vállalkoztunk támogató partnereink – Dunamelléki Református Egyházkerület, a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkársága, Hans Seidel Alapítvány – segítségével.

Az ÖSSZETARTOZUNK – ROMA INTEGRÁCIÓS NAP célja, hogy lehetőséget teremtsen a magyarországi cigányság társadalmi beilleszkedésén és esélyegyenlőségének biztosításán munkálkodó társadalmi szervezetek, szakpolitikai aktorok, egyházak és civil kezdeményezések találkozására. Továbbá célunk, hogy az integráció ügyét és a kapcsolódó feladatrendszer nagyságrendjét, valamint össztársadalmi jelentőségét az érdeklődő közvéleményben tudatosítsuk. A népesség közel 10%-át kitevő roma nemzetiségi kisebbség és a hátrányos társadalmi-gazdasági helyzetű csoportok beilleszkedése ugyanis minden túlzás nélkül az ország jövőjét alapjaiban meghatározó közügy.

A rendezvény fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök asszony. Az ünnepi alkalommal köszöntőt mondó notabilitások és konferencia előadók mellett a rendezvény a társadalmi integráció kérdését értelmező tematikus kerekasztal beszélgetéseket kínál az érdeklődők számára. A meghívott tucatnyi szervezet, egyesület kiállító pavilonokban mutatja be szerteágazó tevékenységét. A délelőtti szakmai programot követően délután az eseménynek helyt adó Ráday Ház előtti téren (Markusovszky tér) színes kulturális program, koncertek veszik kezdetüket.

A rendezvényre és a kulturális kísérőprogramokra regisztrációt követően a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak abban a reményben, hogy ezzel közösen mutathatunk rá az összetartozás és az ebből fakadó összefogás gyakorlati társadalmi jelentőségére.

 

 

Húsvéti lelkigyakorlat kollégiumunkban!

Április 4.-én Boronkai József atya látogatott el hozzánk lelkigyakorlatot tartani.
A húsvétról és az ezzel kapcsolatos lelki előkészületekről beszélgettünk. Nagyon jó feltöltődés, ráhangolódás volt mindannyiunk számára.
Köszönjük szépen Boronkai atyának a részvételt, és hogy lehetővé tette, hogy méltóan fel tudjunk készülni az ünnepekre!
Suha Lilla
gyakornok

A program az NTP-SZKOLL-22-0002 azonosítószámú projekt keretében, a Nemzeti Tehetség Program és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával jött létre.
Facebook: Nemzeti Tehetség Program – 1823 (https://www.facebook.com/nemzetitehetsegprogram.1823/)

Hétvégi kirándulás!

Hétvégi kiránduláson vettünk részt!
Úti célunk elsősorban a szerencsi csokoládégyár volt, ahová nagy szeretettel vártak az ottani dolgozók. A nap első részében megismerkedtünk az üzemmel, majd mindenki készíthetett saját kezűleg egy-egy tábla csokit, amit önmaga díszített ki. Mindenki nagyon élvezte ezt a feladatot. Amikor elkészültünk egy kis kóstolóval kedveskedtek nekünk a dolgozók. Kóstoltunk Szerencsi macskanyelvet, bonbont és mogyorós csokoládét.
Innen továbbmentünk Tolcsvára. Megnéztük az ottani templomot és imádkoztunk közösen. Ima után a Várhegy Étteremben ebédeltünk, majd ezután sétáltunk egyet és megnéztük Tolcsva legszebb részeit.
A délután folyamán ellátogattunk a Helia-D Herba-kastélyba ahol krémet készítettünk. A kastély kívül belül gyönyörű volt. Mindenki kiválasztotta a saját bőréhez leginkább illő krémet. Különböző szérumot és illatot kevertünk hozzá.

Fiúk lányok egyaránt élvezték ezt a programot is.
Egy nagyon jó, tartalmas, élményekkel teli napot töltöttünk el együtt.

 

Suha Lilla

 

gyakornok
A program az NTP-SZKOLL-22-0006 azonosítószámú projekt keretében, a Nemzeti Tehetség Program és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósult meg.
Facebook: Nemzeti Tehetség Program – 1823 (https://www.facebook.com/nemzetitehetsegprogram.1823/)

Helyettes Államtitkári látogatás a Miskolci Szakkollégiumban.

 

 

A Közismereti és kulturális modul keretein belül Radomszki Lászlóné a Társadalmi Felzárkózásért Felelős helyettes államtitkár asszony látogatott meg minket Gyöngyösi Gyula és Gáspár Sándor társaságában. A jelenlévőket Makkai László igazgató atya köszöntötte a hallgatók és munkatársak nevében. László atya megtisztelőnek és intézményünk tekintetében kiemelkedőeseménynek nevezte, hogy a Belügyminisztérium munkatársai tömbösített hétvége keretében meglátogattak bennünket.
A délelőttöt bemutatkozással kezdtük, majd Helyettes Államtitkár asszony tartott nekünk rövid előadást a Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság feladatairól, valamint a jelenleg zajló projektekről.

 

A nap további része mozgalmasan telt, csoport feladatot kaptunk. Minden csapat kapott egy tematikát, amelyben ki kellett fejtenie, hogy az adott közösséget hogyan fejlesztené akár szakkollégiumi szinten. A kora délutánt internetes kvíz játékkal folytattuk, amelyben a roma társadalommal, hagyományokkal, emlékművekkel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnunk, és ennek a végén helyettes államtitkár asszony díjazta a helyezetteket.

A napot egy közös ebéddel zártuk, amely alatt a felmerült kérdéseinkre is választ kaphattunk. Erre való tekintettel főzéssel és sütéssel kedveskedtünk látogatóinknak, amit teljese egészében a hallgatók készítettek el.
Reméljük, hogy kedves vendégeink elviszik jó hírünket és visszavárjuk Őket!

Ruszó Dzsesszika
szakkollégista

 

 

Roma népismereti modul

A Szakkollégiumban a hétvégi tömbösített modul keretein belül megszervezésre került a Roma Népismereti modul.

Előadónk Szajkó Cintia volt, alumni szakkollégista. A cigányság horizontális és vertikális tagozódásával, kulturális sokszínűségével, cigány/roma hagyományok, hitvilág, szokások megismerésével foglalkoztunk. Szó volt arról, honnan származnak a cigányok, milyen különböző csoportok vannak, és milyen sokszínű dialektusú nyelvek léteznek.

Cintivel beszélgettünk a Roma hagyományokról, mi az amit mi is őrzünk és milyen szokások vannak akár különböző tájegységek szerint is. Az előadás az ismeretterjesztő anyagokon kívül a témához kapcsolódó feladatokkal és játékokkal volt színesítve.

A legtöbbünknek a lezáró játék nyerte el a tetszését. A feladat az volt, hogy mindenki kapott egy adott szituációt amibe bele kellet, hogy élje magát. Egy sorba álltunk, Cinti 11 darab állítást sorolt fel, és aki úgy érezte, hogy az adott szituációjára igaz az állítás, az egy lépést tehetett előre. Volt ,aki egészen messzire jutott ,míg a többiek hátul maradtak, vagy éppen a kiindulási ponttól tovább nem tudtak lépni.

A játék lényege az volt, hogy az életben sem mindig egyszerű előre lépni, bizonyos dolgok mindig hátráltatni fognak. Viszont, ha van olyan ember aki segíteni tud, “kézenfogva”, együtt előre tudunk lépni. Nagy tanulsága volt a játéknak, hogy vissza kell néznünk az életünkben, és sosem szabad elfelejteni,hogy  honnan is indultunk. Amikor célokat értünk el és sikerült előre haladnunk ,menjünk vissza és segítsünk ott, ahol szükség van ránk.

Összességében szerintem mindenki nevében mondhatom azt, hogy mindegyikünk nagyon jól érezte magát, és hasznos volt számunkra. Jó volt többet megtudni a cigányság történetéből és új ismeretekre szert tenni. Nagyon szépen köszönjük Cintiának az előadást!

Megalakult hallgatói tanácsunk!

A tanács fő célkitűzése, hogy növeljék az aktivitást a kollégiumban, valamint az, hogy a közösséget szorosabbá kovácsolják, kiaknázzák a benne rejlő lehetőségeket.

Mindezek érdekében különböző programok kerülnek majd megrendezésre, havonta 3 alkalommal. Az animátorok mind-mind egy-egy területért felelősek. Van, aki a lelki programokért felel, van, aki a sportprogramokért, valamint olyan is, aki a közösségi programokért.

Mindezeket a megválasztott tanács elnöke koordinálja, ellenőrzi.

Az elért eredményeket, tapasztalatokat, havi szintű gyűléseken fogják megvitatni a tanács tagjai a hallgatókkal együtt. Itt teret kapnak a közös gondolkodásra, ötletelésre.

Bízunk abban, hogy a megalakult tanács nagyban segíti majd a hallgatók motiváltságát, inspirálják majd egymást, valamint egy erősebb közösséget eredményez majd.

A tagokon ez biztosan nem fog múlni, hiszen mindannyian egytől-egyig igazán lelkesek, tele ötletekkel. 😊

,,Bátorság! Én vagyok! Ne féljetek!” Mt. 14,27

A jelmondatunkhoz hűen, nagy bátorsággal és hittel megkezdtük a második félév munkálatait a szakkollégistáinkkal. Igazán el kellett a bátor szív és a rendíthetetlen hit, hisz még tartott a vizsgaidőszak és a hallgatók igyekeztek minél jobban teljesíteni mind az egyetemen, mind pedig a szakkollégium életében is.

A tanév megnyitása az előző félév összegzése, zárása után történt meg. Ugyanis immáron 3. alkalommal kerül díjazásra az a végzős szakkollégista, aki az itt töltött évei alatt, példásan teljesített az egyetemen és főként a szakkollégiumban.

A Szakkollégiumért-díjat, Budai Katalin szociális munka alapszakon végzett hallgató kapta. Az itt töltött hosszú évek alatt kezdetben hallgatóként, majd a Hallgatói Önkormányzat elnökeként és nem utolsó sorban, szakkollégiumi gyakornokként segítette munkájával a kollégiumot.  Az utódok kijelölésével, azaz a Hallgatói Bizottság felállításával folytatódott az este, és kötetlen társalgással a vizsgaidőszak eredményeiről és leendő vizsgákról.

A következő spirituális modulon, már vizsgáktól mentesen ülhettek ott a kápolnánkban a hallgatók. Makkai László atya a nagyböjti kihívásokról beszélt a szakkollégistáknak.

Az élet más színterén is természetes a lemondás, azonban a Nagyböjti időszakban, mi Valakiért, Krisztus áldozatáért akarunk jobbak lenni. Ilyenkor az emberi lélek elcsendesedik, imádkozik, keresi élete értelmét. Az egyetemisták is meg tudják találni a böjti időszak értelmét, mert a kápolna mindig várja az imádkozó lelkeket. A böjt futását bevégezzük és a hitet sértetlenül tartsuk meg. Ez legyen számunkra a legfontosabb, ha másra nem lenne időnk.

Bizalom, őszinteség, nyitottság – megjelent a szakkollégium alumni kiadványa

2022 decemberében megjelent a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium legújabb kiadványa „Bizalom, őszinteség, nyitottság” – Beszámolók a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium alumni közösségétől címmel.

Tanulmányi vezetőnk nagyon kreatív feladatokkal látja el hallgatóinkat minden félévben. Így volt akkor is, amikor meséket írtak szakkollégistáink – ebből a gyűjteményből két mesekönyv született meg az elmúlt években. Most egy olyan könyvet tarthat a kezében az olvasó, ami bemutatja volt hallgatóink életútját a kezdetektől, a középiskolás éveken keresztül, a kollégiumi éveken át egészen napjainkig. Megjelennek benne hivatásuk, a családalapítás szépségei, valamint a küzdelmes hétköznapok is.

Az interjúkat a jelenlegi hallgatóink készítették, részben azért, hogy megismerjék a volt diákjainkat, másrészt azért, hogy erőt merítsenek történeteikből, és hogy új perspektívák táruljanak szemük elé. A jó példa, és annak felismerése, hogy hasonló sorsú társaik már bejárták ezt az utat, inspiráló lehet a jelen és a jövő roma szakkollégistái számára.

A kiadvány az NTP-SZKOLL-22-0002 azonosítószámú projekt keretében, a Nemzeti Tehetség Program és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával jött létre.

Facebook: Nemzeti Tehetség Program – 1823 (https://www.facebook.com/nemzetitehetsegprogram.1823/)

JELENTKEZZ, NE HABOZZ!

A miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium pótfelvételt hirdet a 2022/2023 tavaszi félévre felsőoktatási intézmény NAPPALI TAGOZATOS HALLGATÓI RÉSZÉRE.
JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ
2023. JANUÁR 30 !!!!!
Ha nem miskolci vagy, és kollégiumot keresel. Ha szeretnél egy szuper csapat részese lenni. Ha szép környéken szeretnél lakni. Jelentkezz hozzánk, garantáltan jól fogod magad érezni!
Mi segítünk abban, hogy egy jó közösségben, komfortos kollégiumban, izgalmas programokkal és ösztöndíjjal el is érd a diplomádat.
       
Velünk könnyebb! 🙂
Jelentkezés a 2022/23-as tanév tavaszi félévére a honlapon vagy emailen:

https://szakkoli.gorogkatolikuskoli.hu/

gkciganyszakkoli@gmail.com

Bővebb információ telefonon és e-mailben:
+36 30 723 1005
gkciganyszakkoli@gmail.com
A pályázati dokumentációnak tartalmaznia kell:
1. egy fényképes önéletrajzot,
2. az előző két lezárt félév tanulmányi eredményéről szóló igazolást (NEPTUN rendszerből kinyomtatott leckekönyv, ha tanulmányaid 2021 szeptembere előtt megkezdted a felsőoktatási intézményben),
3. egy lelkészi ajánlást,
4. a jegyző által kiállított igazolást a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságról és a hátrányos helyzetről (amennyiben releváns).