TEMATIKA – Rímmel mondom el – kreatív versírás szakszeminárium

Program megnevezése: Rímmel mondom el – kreatív versírás

Program típusa: tréning /workshop/ kurzus

Program ideje: 2 alkalom: 2022.10.08., 2022.10.09.;

1 alkalom 7 óra ill. 8 óra (1 óra = 45 perc)

Program helyszíne: Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon, Görögkatolikus Roma Szakkollégium (3519 Miskolc, Görömbölyi u. 24.)

Bevont külső szakmai megvalósító neve (oktató/előadó/tréner):

Káli-Horváth Kálmán – roma származású magyar festő- és előadóművész, költő, kommunikációs szakember; a Budapesti Református Cigány Szakkollégium igazgatója.

 

Leírás:

„Az utóbbi években egyre gyakrabban lehet hallani a kreatív írás kifejezést. A kreatív írás nem pusztán egy divatos, efemer jelenség, hanem mára már sokak számára szükségszerűvé vált tevékenység. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a legfrissebb Nemzeti alaptanterv teljes struktúrájának sarkalatos pontját képezi, s noha expressis verbis még csak a kulcskompetenciák között jelenik meg: „A kreativitás, a kreatív alkotás, önkifejezés és kulturális tudatosság kompetenciái” (Nat 2020: 297), az életkorokra bontott, részletes kifejtésben egyértelmű elvárások, előírások jelzik a jelentőségét.”

A kreatív írást elsajátítása azért nélkülözhetetlen az értelmiség számára, mert ad egy pluszt a kifejezés szempontjából. Az ilyen tudással rendelkező személy, nem csupán az írás területén lesz hatékonyabb és kritikusabb, hanem a mindennapokban a munkájában. Rendelkezni azzal, hogy tudatosan figyelj meg dolgokat, kritikai attitűdökkel szemléld a környezeted, kreatívvá tesz és növeli a megoldási lehetőségeid és másoktól eltérő innovatív módszereket alkalmazhatsz. Fontos a kreatív írásban való önkifejezés és önismeret, nem hiába vált diszciplínává és oktatják egyetemi szinten. Kreatívnak lenni egy/több új ajtó a világra.

Tematika:

1.alkalom: 2022.10.08.

09:00-15:15 A nap témája: Költészet, vers. Bemutatkozás- elmesélem az életutam, mivel ebből kiderül a kapcsolódásom az íráshoz és a kreatív kifejezéshez, a művészetemhez. Ppt segítségével kitárul a hallgatók elé a költészet világa és a versírás rejtelmei, technikája. Játékos/ébresztő játékok, minden nagyobb etap előtt és után, a témához kapcsolódóan. Feladatlapok, csoportos és egyéni munkák. Előadásmódok gyakorlása. Versírás kezdetben egyszerű módon, versek elemzése. 3 költő életének, válságkorszakának a bemutatása, kilábalás története. Az önkifejezés fontosságának kiemelése. Előkészítő, betekintő a következő alkalomra, házi feladat készítése a másik időpontig.

 

2.alkalom: 2022.10.09.

09:00-16:00 A nap témája: Kreatív versírás. Bemelegítő játékok. A kreatív írás történetének az elmesélése, technikáinak és hatékonyságának a bemutatása. Az előző alkalommal adott házi ellenőrzése, kritikai szemléletmód alkalmazása. Csoportos feladatok, műkritikus és költő szerepek. Költői nyelvtan alkalmazása, erre épülő feladatlapok kiosztása és a csoportok látják el az ellenőrzést egymásnak. Kreatív versírás mint, egyéni feladat instrukciók szerint. Később mindenki előadja, majd összehasonlítani az első alkalommal készült verssel.

 

A program által fejlesztendő/kialakítandó kompetenciák:

kognitív funkció fejlesztése, szerteágazó információ befogadás

-kommunikatív funkció: nyelvi interakciós készlet bővítése

-a kritikus szemléletmód

-önmegfigyelési és öntanulási folyamat elindítása

-magabiztosság erősítés a tudás által

-kommunikációs képességek és vitakultúra fejlesztése

-stilisztikai funkció: az irodalmi művek által gyarapszik a szókincs, az írás stílusbeli nyelvi repertoárja

-tudatos megfigyelés kialakulása

-hatékony, érdekérvényesítést növelő kommunikáció alkalmazása

-innovatív, megoldásközpontú munkavégzés, írásmód

 

Káli-Horváth Kálmán

A szakszemináriumról készült előadásanyag itt érhető el:  Kreatív versírás ppt.

Facebook: Nemzeti Tehetség Program – 1823 (https://www.facebook.com/nemzetitehetsegprogram.1823/)

Eredményes sportnapot zártak a diákotthon lakói

A Miskolci Egyetem szeptember 21-én, XXII. alkalommal rendezte meg sportnapját, ahol hagyományosan a sport mellett, főzőverseny is zajlott az

egyetem hallgatói és tanárai, munkatársai között. A miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégiumban szintén hagyománnyá érett, hogy részt veszünk a sportnapon és szabad kategóriában főzünk valami különleges ételt.

Ezen az éven a kapcsolatot erősítve a Romzsa Tódor Görögkatolikus Szakkollégiummal, GörögTűz csapatnéven együtt neveztünk be a főzőversenyre és a kispályás labdarúgásra is összegyűlt egy csapat. Hallgatóink különféle sportágakban versenyeztek még, ahol a társaik szurkolása segítette őket például az asztali tenisznél, a csocsónál, tájfutáson vagy az extrém akadálypályán. Egyik hallgatónk sorsolás útján meg is nyerte a főnyereményt. Mindeközben a főzőcsapat a verseny hangulatában égve, mint a görög tűz, vidám hangulatban igyekezte a legjobb formáját nyújtani és nem

odaégetni semmit. A Tócsni különlegességek fantázianevet viselő ételünk, többféle ízben és formában készült el. Volt gluténmentes és fűszeresebb tócsni alapunk is, melyekre különféle feltétek kerültek, így lett, görög ízesítésű, magyaros, és egy csirkemelles gombás ragu adta meg az ízét a romás tócsninknak. Egy igazán eredményes napot zártunk magunk mögött és nem

csak amiatt, hogy a versenyen a GörögTűz főző csapata 2. helyezést ért el, hanem azért is, mert a két kollégium hallgatói együtt egy közösséget alkotva vett részt és érezte magát jól a rendezvényen.

Büszkék vagyunk a csapatra, hiszen már külön polcot díszítenek a főzőversenyes kupáink, serlegek, amiket évek során gyűjtöttünk az egyetemi sportnapon. Köszönjük a lehetőséget és a sok segítséget a kollégium vezetőségének, akik lehetővé tették, hogy részt vehessünk a versenyen és akik velünk együtt főztek és izgultak. Reméljük jövőre ugyanott, ugyanilyen lelkesen és eredményesen lehetünk majd együtt.

Írta: Budai Katalin, HÖK elnök

Beszámoló az NTP-SZKOLL-21-0001 azonosítószámú projektről

A „Csiszolt gyémántok – Tehetségeink támogatása a miskolci Roma Szakkollégiumban” elnevezésű, NTP-SZKOLL-21-0001 azonosítószámú projekt 2021.07.01. és 2022.06.30. között valósult meg, a megítélt támogatási összeg 3.000.000 Ft volt. A program a szakkollégium komplex kínálatát egészítette ki hiánypótló elemekkel. A pályaorientációs napokon, az önkéntes felelősségvállalási programokon a hallgatók a felsőoktatás felé orientáltak roma származású, illetve hátrányos helyzetű fiatalokat, ezáltal társadalmi felelősségérzetük is erősödött, miközben növelték a tehetséges fiatalok továbbtanulásának esélyét és támogatták a jövő generációk tehetségeit céljaik megvalósításában. A szakkurzusok és a vitaestek bővítették a jelenlévők aktuális társadalmi kérdésekben való jártasságát, véleményalkotó képességét. A közösségi programok erősítették a közösséget, a hallgatók szociális kompetenciáját. A kiadványokban a diákok bemutathatták mind kreatív irodalmi műveiket, mind tudományos munkáikat, publikációikat.

 

A projekt szakmai és pénzügyi megvalósításában a kedvezményezett Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon Görögkatolikus Roma Szakkollégium részéről egy szakmai vezető és egy gazdasági ügyintéző vett részt.

A kötelezően megvalósítandó, 15 órás „Tudatos médiafogyasztás” c. szakszemináriumot Molnár András a Szent István Rádió szerkesztő-műsorvezetője tartotta, három társelőadó segítségével. A három alkalmas, alkalmanként 5-5 órás (összesen 15 órás) szakszeminárium első társelőadója Németh Csaba,

a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Vidéki Újságírók Szakosztályának elnöke és a Tudományos Újságírok Klubjának elnökségi tagja volt. A hallgatók számára tartott előadásban a tudományos ismeretterjesztés világát mutatták be, milyen kritériumai vannak egy cikk, vagy honlap tudományosságának, és hogy lehet megtalálni a hiteles, tudományos forrásokat, oldalakat az internet hatalmas világában.  Azt is megtanulhatták a hallgatók, mik az árulkodó jelei egy hamis híreket közlő oldalnak, és melyek a leginkább ajánlott a későbbi tudományos dolgozatok, szakdolgozatok megfelelő megírásához használható cikkek, oldalak, tudományos lapok. A második társelőadó Doszpoly Orsolya,

a Miskolci Áldozatsegítő Központ vezetője ismertette az online térben ránk leselkedő bűncselekmények típusát és a megoldási lehetőségeket is. Valamint megtudhatták tőle a résztvevők, hogy mit kell tenni ha nem mi vagyunk az áldozatok, de tudunk egy ilyen bántalmazó, vagy fenyegető online bűncselekményről, tehát, hogy hogyan tudunk jól segíteni. A harmadik vendégelőadónk Dr. habil. Szabó-Tóth Kinga volt, aki sokunk számára ismert a kollégiumban, hisz nem csak egyetemi oktatónk, de szakkollégiumunk mentora is. Tőle az online világ bukkanóiról és pozitívumairól, az ezekkel kapcsolatos szociológiai kutatások eredményeiről, pontosságáról szerezhettünk ismereteket. Kitárgyaltuk a vírushelyzet során kialakult „online élet – oktatás” helyzetét, tapasztalatait.

A szintén kötelező elemként vállalt 15 órás Párválasztás – jegyesség – házasság c. 2 alkalmas szakkurzust, Papp Zoltán görögkatolikus atya tartotta. Első alkalommal a keresztény értékek, lelkiség mentén felépülő párválasztás volt középpontban. Az ima fontosságáról beszélt Zoltán atya, arról, hogy már azelőtt imádkozni kell az „igaziért”, mielőtt tudnánk, ki is az. Evangéliumi példázattal mutatta meg a hallgatóknak, milyen a „jó” imádság, és azt, hogy bárhol, bármikor és bármiért imádkozhatunk, de a lelkiség, az ima módja nem mellőzhető. A második alkalommal, a férfi női szerepek kerültek előtérbe, és végigvettük az ismerkedés fázisait, hogy milyen úton és folyamatokon át jutunk el a jegyességhez, majd a házassághoz. Zoltán atya előadásával igyekezett tudatosítani, milyen lényeges a másik fél megértése és tisztelete, amik a meghitt és hosszú párkapcsolat kihagyhatatlan elemei.

A társadalmi felelősségvállalást erősítő projektek keretében hallgatóink két eseményen vettek részt. Első alkalommal a szakkollégium hallgatói a Szimbiózis Alapítvány által működtetett Baráthegyi Majorságba látogattak. A szakkollégium szakmai programjai mellett kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a hallgatók részt vegyenek olyan programokon, amelyek elősegítik, hogy érzékenyebbé váljanak a társadalmat érintő problémákra. A Szimbiózis Alapítvány egyik alapelve a társadalmi környezet pozitív attitűdjének, szemléletének előmozdítása. Mindezt szakkollégistáink is átélhették a Föld Napján, 2022. április 22.-én megrendezésre került kertészkedésen. A hallgatók a szakkollégium által vásárolt levendula és citromfű palántákat ültették el a Majorság fűszernövénykertjében. Ezt követően a sziklakert felásásában és növények elültetésében nyújtottak segítséget és az ott élőkkel beszélgettek és kóstolót kaptak az előző évi levendulaszörpből, amit az ott élők készítettek. A második felelősségvállalási eseményünkön a „Te Szedd” akcióhoz csatlakozva hallgatóink az Avas és az egyetemvárosi Lidl áruház között lévő területet igyekeztek megtisztítani. A rövid eső nem állhatta útját a csapatnak, sikerült időben befejezni a munkát. A szemétszedés ideje alatt folyamatosan bővült a létszám, hisz voltak, akik egyetemi órájuk után rögtön a helyszínre érkezve segítették a munkát. Mindenkit pozitívan feltöltött, hogy részese lehetett a szemétszedési akciónak.

A választható programelemek között megvalósításra került hat (egyenként 4 órás) pályaorientációs nap, amelyek lehetőséget adtak hallgatóinknak identitástudatuk, társadalmi felelősségvállalásuk megerősítésére, miközben olyan középiskolás és általános iskolás diákoknak mutatták be a szakkollégiumi programot, egyetemi életet, a továbbtanulás lehetőségeit, akik a jövőben maguk is intézményünk tagjaivá válhatnak. A pályaorientációs napok alkalmával szakkollégistáink társadalmi szerepvállalása erősödött. Bátor fellépésükkel erősítették a roma és hátrányos helyzetű fiatalok továbbtanulás iránti érdeklődését.

A projekt keretében két nyilvános vitaest megrendezésére került sor, amelyek témája szorosan kapcsolódott a szakkurzuson és a szakszemináriumon elsajátított ismeretekhez. Az első vitaest címe a „Hír vagy álhír?” volt, és előadónk Grunda János szerkesztő, riporter volt, a Szent István Rádió munkatársa. Az alkalmon a társaság két csapatra oszlott, majd a vendégünk feldobott egy hírt, a jelenlévők „feladata” pedig az volt, hogy érveljenek az adott hír hitelessége mellett illetve ellen. Az első „kör” sikere után János további híreket illetve álhíreket vezetett fel, a vita menete pedig hasonlóképp zajlott, mint az első alkalommal, a szereplők „álláspontjának” (pro vagy kontra) időnkénti felcserélésével. A vita közben sok olyan érv is felszínre került, amelyek visszacsatoltak a szakkurzuson megszerzett tudásra azzal kapcsolatban, hogy honnan lehet felismerni, hogy az adott hír igaz-e avagy sem. A második vitaestünk témája „Meddig várjunk még? – Összeköltözés vagy különélés a házasság előtt” címmel volt, meghívott vendégelőadónk Salai Szabolcs atya, görögkatolikus pap, berzéki helyettes lelkész volt. Az atya témaindítóként egy rövid videót mutatott a megjelenteknek, ami összekapcsolta a nagyböjti időszak fókuszpontját, Krisztus értünk hozott áldozatát azon felismeréssel, hogy milyen bűnöket követünk el a hétköznapokban, akár a párkapcsolatok terén, és hogy Krisztus a hibáink ellenére is szeret minket és megbocsát nekünk. Ezt követte egy rövid beszélgetés Jézus utolsó hét szaváról, amely egyben átvezette a témát a párkapcsolatok kérdéskörére.

A megjelentek ezután a krisztusi tanításokat elsődleges szempontként figyelembe véve arról vitáztak, hogy a házasság előtti különélés vagy az összeköltözés a jobb választás, hogyan hozhatjuk meg keresztényként a megfelelő döntést ezzel kapcsolatban, Isten útmutatását követve.

A projektmegvalósítás időszakában a szakkollégiumi közösség építésére kiemelten nagy hangsúlyt fektettünk. A 2021/2022-es tanévben a hallgatóknak sikerült színes a csapatot összekovácsoló programokat szervezni. Ilyenek voltak például a kicsit sportosabb események, mint a lézerharc, a bowling és a biliárd, valamint Elme Házába is eljutott egy kisebb csapatunk.

Nagy létszámban vettek részt hallgatóink egy színház előadáson, amiről utána napokig beszéltek. Hasonló élményeket okozott a mozi világa is, kollégistáink több filmet is megnézhettek a tanév során. Nem maradhatott ki a közös farsangi ünneplés sem és egy a húsvéti időszakot követő kollégiumi bál is megrendezésre került.

A programok mind-mind a szakkollégistáink kikapcsolódásainak lehetőségeit, egy igaz csapattá történő alakulását szolgálták. A megvalósított eseményeken a szociokulturális minták erősítése, az aktuális társadalmi problémák feldolgozása, a szakkollégisták kulturális ismeretanyagának növelése, a közösségi élmény szerzése, az egészséges életmódra nevelés és a személyes kapcsolatok erősítése volt a cél.

A támogatás keretében sor került az intézmény időszakos kiadványa egy példányának összeállítására és nyomtatására, 2022 áprilisában megjelent a Görögkatolikus Roma Szakkollégium Lehetőség periodikájának legújabb, 2022/1. száma, melyben a miskolci roma szakkollégisták válogatott munkái olvashatók. Hadházi Renáta a „Cigány származású értelmiségiek nyelvi erőforrásai”, Jeddi Bianka „Az elbitorlás fogalma és tényálláselemeinek áttekintése”, míg Szajkó Cintia „A női jogegyenlőség érvényesítése, magyarországi roma / cigány nők példáján keresztül” címmel írt tudományos értekezést.

A projekt keretében megjelent a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium hallgatóinak legújabb, meséket tartalmazó kötete is Bikamipesko Manush! Szeretet nélkül semmik vagyunk!–Mesék a szakkollégisták tollaiból 2. címmel.  A történetek szerzőinek fele már nem szakkollégista, hanem szakmájuk elhivatott és felelősségteljes képviselői, néhányan már pedig szülők is. Az első kötethez hasonlóan ebben a könyvben is a szerzők saját élettörténete, tapasztalata és élménye köszön vissza. Azonban ezek a mesék mélyebb és komolyabb üzenetet hordoznak magukban, melyek érettebb korosztályt céloznak meg.

A projektben vállalt célok az alábbiak voltak:

  1. A hallgatók tájékozottságának növelése, tudásuk bővítése az aktuális társadalmi, politikai folyamatokról, közéleti témák iránt fogékony értelmiségi attitűd megerősítése, vélemény-nyilvánítási képesség erősítése.
  2. A szakkollégiumi hallgatók kommunikációs- és szervezőkészségének, önállóságának javítása, a szakkollégium rekrutációs bázisának növelése, a felsőoktatás felé orientálódó roma és/vagy hátrányos helyzetű fiatalok számának növelése.
  3. Az egyéni tehetség kibontakozásának társas-közösségi megerősítése, interperszonális kompetenciák fejlesztése, a középosztálybeli szociokulturális minták erősítése, kulturális ismeretek fejlesztése, közösség erősítése.
  4. A szakkollégiumi hallgatók társadalmi felelősségtudatának, közéleti szerepvállalásának, önkéntes törekvéseinek megerősítése, a tehetséges hátrányos helyzetű és roma, fiatalok azonosítása, támogatása, orientálása a felsőoktatás felé.
  5. A szakkollégisták vitakultúrával kapcsolatos képességeinek továbbfejlesztése, a hatékony érvelésre és kritikus gondolkodásra épülő vitaképességek gyakorlati alkalmazása.
  6. A szakkollégiumi tagok írásainak megjelentetése (íráskészség fejlesztése, ösztönzés a publikációra), ill. a szakkollégiumi tagok irodalmi művészeti alkotásainak nagyközönség felé történő elérhetővé tétele.
  7. A program eredményeinek népszerűsítése, hozzáférhetővé tétele tehetséges, roma/hátrányos helyzetű fiatalok számára.

A megvalósított programelemeknek, valamint a beszerzéseknek köszönhetően a pályázatban vállalt célok mind megvalósultak. A projekt elért eredményei közé sorolható a szakkollégisták szociális kompetenciájának, kommunikációs-, véleménynyilvánítási-, döntési képességének, szervezőkészségének, önállóságának és interperszonális kompetenciáinak fejlődése, társadalmi és közéleti aktivitásuk növekedése, mindamellett, hogy az elmúlt tanév kihívásai ellenre is gördülékenyen tudták teljesíteni egyetemi tanulmányaikat. Mindezek együttes, hosszú távú hatásaként értelmezhető, hogy a szakkollégisták a szakmai kiválóságot a társadalmi felelősségvállalással ötvöző értelmiségivé válnak, valamint az, hogy a tehetségsegítés területe tovább erősödik a szakkollégiumban.

Köszönjük a támogatást!

Miskolc, 2022. 09. 26.

A programok az NTP-SZKOLL-21-0001 azonosítószámú projekt keretében, a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósultak meg.

 

Elindult a szakkollégium NTP-SZKOLL-22-0002 azonosítószámú projektje

2022. július 1-jén megkezdődött a Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon Görögkatolikus Roma Szakkollégium NTP-SZKOLL-22-0002 azonosítószámú, Törjünk utat a tehetségnek! című projektjének megvalósítása.

A projekt a “Szakkollégiumok tehetséggondozó programjainak támogatása” c. konstrukció keretében, a Nemzeti Tehetség Program és a Miniszterelnökség támogatásával valósul meg. A projekt időtartama 12 hónap, a megvalósítási időszak 2022.07.01-2023.06.30. A projekt keretében elnyert támogatési összeg 2.300.000 Ft.

A program a szakkollégium 2022/23. tanévi komplex szakmai kínálatát egészíti ki hiánypótló elemekkel. A pályaorientációs napokon és az önkéntes felelősségvállalási programokon a hallgatók a felsőoktatás felé orientálnak roma, illetve hátrányos helyzetű fiatalokat, ezáltal társadalmi felelősségérzetük is erősödik, miközben növelik a tehetséges fiatalok továbbtanulásának esélyét és támogatják a jövő generációk tehetségeit céljaik megvalósításában. A szakszemináriumok és a vitaestek bővítik a programokon jelenlévők aktuális társadalmi kérdésekben való jártasságát, véleményalkotó képességét. A közösségi programok erősítik a szakkollégiumi közösséget, a hallgatók szociális kompetenciáit. A projekt keretében elkészülő kiadványokban a diákok bemutathatják kreatív irodalmi műveiket és megismerhetjük az alumni szakkollégistákat.

A program az NTP-SZKOLL-22-0002 azonosítószámú projekt keretében, a Miniszterelnökség támogatásával valósul meg.

Facebook: Nemzeti Tehetség Program – 1823 (https://www.facebook.com/nemzetitehetsegprogram.1823/)

Tanévnyitó Liturgia a Diákotthonban

A miskolci Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon szeptember 13-án tartotta Tanévnyitó Liturgiáját a diákotthon kápolnájában.

Az augusztusi felvételi eljárást követően szeptember első hetében mindenki elfoglalta kollégiumi szobáját, megkezdődött az egyetemi oktatás is. A Tanévnyitó Liturgiát Juhász Géza helynök atya és Makkai László atya celebrálta a Szent Kereszt tiszteletére felszentelt görögkatolikus kápolnában, melyen a Romzsa Tódor és a Roma Szakkollégium hallgatói és munkatársai is részt vettek.

 

A diákotthon jelmondata a 2022/23-as tanévre:

„Bátorság! Én vagyok! Ne féljetek” Mt. 14,27

A jelmondathoz kapcsolódóan beszélt Géza atya arról, hogy a bizalom, mennyire elengedhetetlen a hit erősítéséhez. Olyan sok hétköznapi szituáció van, melyben az emberek megelőlegezik a feltétlen bizalmat, például, mikor helyet foglal valaki, hisz abban, hogy a szék, megtartja őt. Istenben hinni és feltétlenül bízni mégis olyan nehezen megy az embereknek. Pedig Isten hisz az emberekben, hisz abban, hogy ezt a hitet viszonozzák felé.

A Liturgiát szeretetvendégség követte, ahol lehetősége nyílt a két szakkollégium hallgatóinak az ismerkedésre, beszélgetésre.

Hisszük, hogy az új tanév is izgalmas és tartalmas lesz, és Isten áldása továbbra is kíséri a kollégisták és munkatársak életét.

Együtt a hátrányos helyzetű és roma tehetséges fiatalokért

Együttműködési megállapodást kötött a Mathias Corvinus Collegium és a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium azzal a céllal, hogy egyetlen fiatal tehetség se vesszen el azért, mert hátrányos helyzetből, nehezebb körülmények közül indult. Az aláíró felek közös küldetése, hogy a helyi közösségek számára kiművelt, a közösségért, a hazáért tenni akaró embereket neveljenek. Az együttműködést az MCC részéről Constantinovits Milán szakmai főigazgató-helyettes és Konyári György miskolci képviselet-vezető, a szakkollégium részéről Makkai László igazgató és Főtisztelendő Dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke írta alá július 13-án az MCC miskolci központjában.

Az együttműködés írásos formáját a két intézmény kölcsönösen kezdeményezte azzal a céllal, hogy az MCC Miskolci képzési központ nyilvános szakmai rendezvényei a roma szakkollégium hallgatóinak közismereti moduljának teljesítését segítsék azáltal, hogy ezen előadások a tudomány és közélet széles spektrumát átfogják, mellyel hozzájárulhatnak a szakkollégiumi diákok látókörének szélesítéséhez, tudásuk bővítéséhez. Az MCC nyilvános rendezvényeinek rendszeres látogatása kiválthatja a hétvégi, tömbösített, szakkollégiumi tanulmányi programok egy részét, az MCC külföldi nyelvű előadásai pedig jó alkalmat biztosíthatnak a hallgatók számára a nyelvgyakorlásra is. Az együttműködés kiemelt célja, hogy az észak-magyarországi és az észak-alföldi régiókban felsőfokú tanulmányaikat folytató, hátrányos helyzetű, főként roma származású hallgatókat diplomához segítsék, támogassák az értelmiségi feladatokra történő felkészülésüket és közéleti szerepvállalásukat, valamint a társadalmi kérdésekre érzékeny, szakmailag igényes roma értelmiséget neveljenek. E cél érdekében az együttműködés kiterjed a Szakkollégium és az MCC miskolci képzési központjának éves szakmai programjainak kölcsönös megosztására, egymás kölcsönös meghívására a nyílt eseményekre, nyilvános rendezvényekre. Továbbá a Szakkollégium lehetőséget biztosít a szakkollégisták számára az MCC miskolci képzési központja által szervezett nyilvános programokon való részvételre, amennyiben az a szakkollégiumi Tagsági – és Ösztöndíjszabályzatával összhangban van és beszámítható egyes szakkollégiumi programelemek teljesítésébe. Ezen felül kiterjed a tudásmegosztásra és tapasztalatcserére, „jó gyakorlatok” kölcsönös megismertetésére, illetve a két intézmény felvételi, toborzó tevékenységének kölcsönös segítésére.

Az aláírás alkalmával Constantinovits Milán kiemelte, egy hosszú építkezés fontos lépése történt meg ezzel az aláírással, hiszen már korábban elkezdődött a közös munka. Az MCC missziója, hogy helyi szinten felkarolja a tehetségeket, megerősítse és bekapcsolja őket abba a szellemi vérkeringésbe, amit a tehetséggondozó kollégium biztosít a fiatalok számára hazai és külföldi vendég-előadókkal, professzorokkal. Ennek egyik kulcsa – jegyezte meg a főigazgató-helyettes –, hogy helyi szinten olyan szervezeteket találjanak, akik segítségükre lehetnek ebben, akikkel együttműködve az MCC el tudja érni azt az oktatási célt, hogy a helyi közösségek életében fontos szerepet betöltő fiatalokat adjon az országnak. Egyik ilyen kiemelt partnereként tekint az MCC a roma szakkollégiumra, amely – bár lehet, hogy más módszerekkel, más úton –, de ugyanazért a célért dolgozik: a helyi tehetségek megtalálásáért és felkarolásáéért.

Főtisztelendő Dr. Orosz Atanáz püspök felidézte, tizenegy évvel ezelőtt – abban az évben, amikor Benedek pápa Miskolcra helyezte őt –, indult el a roma szakkollégiumi hálózat kiépítése, és ezzel a hátrányos helyzetű, illetve roma tehetségek segítése. Az egyházi vezető – védőszentjéhez híven – maga is arra törekszik, hogy keresse az együttműködést azokkal, akikkel közösen jót tehetnek, akikkel segíthetnek a nehéz sorsúakon. Ezzel a szándékkal érkezett az MCC-be is, és – mint mondta – ezzel a küldetéssel támogatja az együttműködést.

A szakkollégium igazgatója kihangsúlyozta, a szegénység nem jelenti azt, hogy valaki tehetségtelen vagy céltalan, hogy nincsenek álmai. Makkai László elmondta, 2011 óta azon dolgoznak, hogy a hozzájuk kerülő fiatalokat támogassák álmaik megvalósításában, céljaik elérésében. Missziójuknak tekintik, hogy a tehetséges roma diákokat diplomához segítsék, és arra ösztönözzék, maradjanak a régióban és tevékeny részesei legyenek közösségüknek. A kollégiumvezető kiemelte, sok mindenben egyezik a két intézmény hitvallása, hiszen az MCC -hez hasonlóan a szakkollégium is az értékek mellett teszi le a voksát, és keresztény szellemiségű, hazafias érzelmű emberek kinevelése a céljuk. Olyan fiatalokat támogatnak, akik rászorulnak arra, hogy egy bátorító üzenet, egy jó szó, egy támogató csapat vezesse őket azon az úton, amin elindultak.

Az MCC miskolci képviseletének vezetője beszédében kiemelte, a Mathias Corvinus Collegiumleg fontosabb küldetése a kiművelt emberfők tehetségének kibontakoztatása és a tehetséges fiatalok helyben tartása. Konyári György szerint az Észak-Magyarországi Régióban ez még inkább kulcsfontosságú kérdés, hiszen itt az elvándorlás napjaink egyik legnagyobb problémája, ezért is fontos – tette hozzá –, hogy kezet nyújtsanak azok felé, akik hasonló célok érdekében tevékenykednek. A képviselet-vezető hangsúlyozta, a legrosszabb az, ha egy tehetséges diák lemarad egy lehetőségről mert nem tud róla, ezért is fontos, hogy a két intézmény ismerje egymás tevékenységét, és népszerűsítse programjait a fiatalok minél szélesebb körében.

A most létrejött együttműködés lehetővé teszi, hogy kiszélesítsék a már megkezdett közös munka területeit. Ennek első lépéseként a főigazgató-helyettes belépőjegyeket nyújtott át az egyházmegye elöljárójának, hogy meginvitálja a szakkollégium diákjait az MCC legnagyobb szakmai és zenei fesztiváljára, az MCC Feszt-re, ahol érdekes és izgalmas programokon, interaktív beszélgetéseken és koncerteken vehetnek részt a fiatalok.

6. Pályaorientációs Nap a szakkollégiumban

Mivel intézményünknek és hallgatóinak is fontos küldetése a hátrányos helyzetű és roma származású diákok segítése, informálása, motiválása a továbbtanulásra, ezért 2022.06.08.-án ismét Pályaorientációs Napot tartottunk a szakkollégiumban.

Ezúttal Múcsonyból, Edelényből és Rakacáról érkeztek hozzánk általános iskolás és tanodás diákok.

Az ismerkedés, bemutatkozás után munkatársunk, Csorba Mónika kérdéseket tett fel a gyerekeknek arról, hogy milyen szakmákat ismernek, és hogy tudják-e, milyen munkákhoz kell diplomát szerezni. Érdekes és vicces beszélgetés alakult ki a témában, a jelenlévő fiatalok kérdezgettek a fizetésekről, és arról, hogy hány évet kell a felsőoktatásban tanulni egy-egy munkakör betöltéséhez.

Megtárgyaltuk továbbá azt is, ki mi szeretne lenni, és ahhoz, hogy ezt elérje, hová tud jelentkezni egyetemre, melyik iskola és milyen szak szükséges a kellő végzettség megszerzéséhez. Én magam is meséltem nekik a saját tapasztalataimról, arról, hogyan lettem egyetemista, és milyen sok lehetőségem volt az ösztöndíjak által és a szakkollégiumnak köszönhetően. Szót ejtettünk többek között az egyetemi rendszer működéséről, arról, mennyiben más az, mint az általános iskola, mire kell számítania egy felsőoktatásba jelentkező diáknak a jövőben. A beszélgetések után, kihasználva a jó időt, fociztunk és pingpongoztunk a kollégium udvarán, ahol folytattuk a kísérő tanárokkal és a diákokkal a beszélgetést.

Reméljük, célunkat elértük, és a későbbiekben ezek a diákok egyszer a roma szakkollégium és a Miskolci Egyetem hallgatói lesznek.

Budai Katalin

 

 

A program az NTP-SZKOLL-21-0001 azonosítószámú projekt keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósult meg.

Meghívó – 6. Pályaorientációs Nap

A Görögkatolikus Roma Szakkollégium szeretettel meghívja Önöket az általános-, illetve középiskolás fiatalok és minden érdeklődő számára megrendezésre kerülő

6. Pályaorientációs Napjára!

 

Időpont: 2022. június 8. (szerda) 9 óra

Program:

09:00 – 09:15 Megnyitó, köszöntő
09:15 – 10:00 Szakkollégisták bemutatkozása, a szakkollégium rövid bemutatója
10:00 – 10:15 Szünet
10:15 – 11:00 A felsőoktatási rendszer bemutatása a szakkollégiumi tagok saját tapasztalatain keresztül: hallgatói jogviszony kérdései, mintatanterv, Neptun-rendszer
11:00 – 11:45 Felsőoktatási ösztöndíjak, pénzügyi támogatások
11:45 – 12:00 Szünet
12:00 – 13:15 Kiscsoportos beszélgetés, játék, kapcsolatfelvétel, egyéni kérdések megválaszolása
13:15 – 13:30 Zárszó

 

Helyszín:         Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon

Görögkatolikus Roma Szakkollégium

(3519 Miskolc, Görömbölyi u. 24.)

 

Kérem, az alábbi elérhetőségek egyikén jelezzék részvételi szándékukat: gkciganyszakkoli@gmail.com, 06-30/723-1005.

 

Miskolc, 2022. június 2.

 

Tisztelettel:

Csorba Mónika

ügyintéző

 

A program az NTP-SZKOLL-21-0001 azonosítószámú projekt keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósul meg.

Moziest a szakkollégiumban

2022.05.30-án szakkollégistáink egy közös moziesten vettek részt a miskolci Cinema Cityben.

A hallgatók kérésének megfelelően a választott film a Dr. Strange – Az őrület multiverzuma volt. A szakkollégisták közül sokan Marvel rajongók, így nem volt kérdés, hogy nagy izgalommal ültek be a moziterembe és várták a film kezdetét. Az alkalmat követően egy közös beszélgetésre került sor, ahol a hallgatók megvitathatták élményeiket, gondolataikat a látottak kapcsán. Elmondásuk alapján érdekes és néhol kicsit ijesztő volt a film, de mind nagyon jól szórakoztak.

A program az NTP-SZKOLL-21-0001 azonosítószámú projekt keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósult meg.

   

Szemétszedési akcióban környezetünk megtisztításáért

2022. május 3-án a szakkollégisták egy önkéntes akción vettek részt. A „Te Szedd” akcióhoz csatlakozva az Avas és az egyetemvárosi Lidl áruház között lévő területet igyekeztek megtisztítani. Az rövid eső nem állhatta útját a csapatnak, sikerült időben befejezni a munkát. A szemétszedés ideje alatt folyamatosan bővült a létszám, hisz voltak, akik egyetemi órájuk után rögtön a helyszínre érkezve segítették az akciót. Mindenkit pozitívan feltöltött, hogy részese lehetett a szemétszedési akciónak.

A program az NTP-SZKOLL-21-0001 azonosítószámú projekt keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósult meg.