Budapesten jártak a rakacaszendi iskolások és tanodások

Május 9-én reggel 6-kor útra kelt a rakacaszendi gyerekek csapata Budapestre. 41 gyerek, 3 pedagógus és 5 szülő vett részt az úton.
Pesten csatlakozott hozzánk egy cursillós idegenvezető, Szocsik Gábor személyében, aki nagyon izgalmas, külön gyerekeknek szóló idegenvezetést tartott a városnéző körtúránkon. Ezúton is köszönjük neki!

Utazásunk egyik célpontja a Csodák Palotája volt Budán, a Campus bevásárló-központban. Ez egy interaktív kiállítás, ahol rengeteg érdekes, tudományos háttéren alapuló játék áll a gyerekek rendelkezésére. Szerencsénkre pont beleszaladtunk egy 40 perces fizikai kísérleteket bemutató előadásba, amin még a lélegzetünk is elállt. Amikor például a -200 fokos folyékony nitrogénbe beleöntötték a +100 fokos forralt vizet, vagy amikor vezeték nélkül egy Tesla transzformátorral továbbítottak áramot neoncsőbe és az világított stb. Mindemellett maga a kiállítás is fantasztikus volt. Engem felnőttként teljesen lekötött, mert a játékok sok ügyességet és bátorságot is igényeltek.

Utána a Parlamentbe mentünk, ahol a Seuso kincseket néztük meg. Miután a nagyon szépen felújított Kossuth téren megpihentünk és elkészítettük a kihagyhatatlan szelfiket a facebookra, nekivágtunk a városnak. Kerestünk fagyizót, kávézót és bevettük a Lánchidat, amiről megcsodáltuk a Dunán úszó gyönyörű hajókat.

Fél 6-kor indultunk haza. A hangulat nagyon jó volt a buszon, főleg miután az egyik autós pihenőben a gyerekek unaloműzőként locsolóbulit rendeztek, és a nagy melegben össze-visszapocsolták egymást vízzel.
Köszönjük a Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégiumnak vezetőjének és munkatársainak az út megszervezését, ami által létrejöhetett ez a kirándulás. Ennek köszönhető, hogy a gyerekek láthatták szépülő fővárosunkat. Sokan közülük életükben először jártak Budapesten és reméljük, hogy nem utoljára.

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a Cigánymissziós Koordinációs és Kulturális Iroda kulturális rendezvényeinek, cigány hagyományőrző műhelyeinek, táborok megvalósítása című 4908/01748 azonosítószámú programsorozat részeként kerül megrendezésre