Nyilvános vitaest a szakkollégiumban

2017 tavaszán a közismereti és kulturális modul keretén belül a Szakkollégium hallgatói vitakultúra fejlesztő tréningen vettek részt. Célja az volt, hogy a szakkollégisták megismerkedjenek a strukturált beszélgetések szabályaival, gyakorolják a hatékony érvelés és cáfolás technikáit, megtanulják megkülönböztetni a valódi érveket az érvnek látszó állításoktól, és megértsék a kiegyensúlyozott, demokratikus vita lényegét és értelmét. Az alapok elsajátítása után a hallgatók számára arra is alkalmat biztosítottunk, hogy elmélyítsék a már tanultakat, gyakorolják az érveléstechnikát, ami fontos tapasztalatok szerzése is volt egyben a formális vita világában. Ennek eszköze volt a 2017. augusztus 24.-én megrendezett első szakkollégiumi nyilvános vitaest, melyre vendégelőadóként Sándor-Lenkei Aida szociálpedagógust hívtuk meg, aki segített a hallgatóknak a felkészülésben és a vitaest levezetésében.

A vitaestet 3 hallgatónk vezette le a megjelentek számára. A téma a roma értelmiség társadalmi felelőssége volt. A szakkollégisták a témában való jártasságuknak köszönhetően remekül felvezették a vitatémát, koordinálták a felek érvelését, kezelték a helyben felmerülő ellentéteket. Felkészültségüket az is jelzi, hogy a vitaest a demokratikus vita szabályainak megfelelően, remek érvekkel és ellenérvekkel megjelenve zajlott le.

Az alkalom végén szendvicsvacsorával láttuk vendégül a megjelent érdeklődőket.

A program az NTP-SZKOLL-17-0050 azonosítószámú projekt keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósul meg.