Negyedik pályaorientációs nap a szakkollégiumban

2018. május 11-én általános és középiskolás fiatalokat vártunk Szakkollégiumunkba. A negyedik pályaorientációs nap témája a továbbtanulás, a szakkollégium és a személyes pályaképek voltak. Örömünkre szolgált, hogy a foglalkozásra nagy létszámban jelentkeztek résztvevők.

Az igazgatói köszöntés és közös imádság után két korcsoportra osztottuk a vendégeket, majd elkezdődtek a beszélgetések. Első körben a KRSZH volt a téma. Szakkollégiumunk tagja a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatnak, ezért is tartottuk lényegesnek, hogy a diákok megismerjék az szakkollégiumokat összefogó keretrendszert is, valamint a közös tanévnyitó konferenciákat, sport rendezvényeket, közösségi és alumni találkozókat. Felhívtuk a gyerekek figyelmét, hogy mely városokban érhető el a KRSZH, és hol találkozhatnak még a szakkollégiumok intézményével.

Egy rövid szünet után a továbbtanulásra került a hangsúly. Próbáltuk érzékeltetni a diákokkal, hogy a diplomával rendelkezők aktívabbak a civil életben, tudatosabb, egészségesebb életet élnek, valamint hogy a tudásnak értéke van, megbecsülik mindamellett, hogy gazdasági hasznot is jelent. A szakkollégistáink elmondták, hogy a tanulás fontos az egyénnek és a hasznos a társadalomnak is, hiszen javítja az életminőséget, kiemelkedő szerepe van a kultúra, identitás kialakításában. A diplomások jobb esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon és magasabb jövedelmet is elérhetnek, mint felsőfokú végzettség nélküli társaik. Őket nem a társadalom tarja el, környezetükre és közösségükre pozitív hatást gyakorolnak.

Az ebédet követően szakkollégistáink beszéltek személyes élményeikről, megosztották tapasztalataikat a Miskolci Egyetemről. Beszéltek az egyetem által indított szakokról, a velük való elhelyezkedési lehetőségekről, a kreditrendszer működéséről, a neptun-rendszerről, valamint a felvételi menetéről is.

A program az NTP-SZKOLL-17-0050 azonosítószámú projekt keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósul meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük