EFOP prokjektet zárt a Görögkatolikus Roma Szakkollégium

A Görögkatolikus Roma Szakkollégium EFOP-3.4.1-15-2015-00010 azonosítószámmal európai uniós projektet bonyolított le a Roma szakkollégiumok támogatása című, EFOP-3.4.1. számú támogatási konstrukció keretében 2016. február 1 és 2018. augusztus 31 között. A 126 546 250 Ft elnyert támogatásból megvalósított projekt alapvető célkitűzése az volt, hogy roma szakkollégium hozzájáruljon a közéleti feladatvállalás iránt elkötelezett, aktív társadalmi párbeszédet folytató cigány értelmiségiek formálódásához, akik a szakmai kiválóságot ötvözik a társadalmi és szociális kérdések iránti érzékenységgel.

A projekt közvetlen célcsoportját a Miskolci Egyetem hátrányos helyzetű, roma és nem roma hallgatói jelentették. A projekt komplex tevékenységrendszere több szinten nyújtott támogatást nekik abban, hogy tanulmányaikat sikeresen befejezzék, és társadalmi szerepvállalásuk megerősödjön. Ennek főbb pillérei a következők voltak:

  • tanulmányi és szakkollégiumi teljesítményhez kötött ösztöndíjnyújtás,
  • kurzusok, tréningek, workshopok (kulturális, közismereti és spirituális modul),
  • idegen nyelvi képzés,
  • szakkollégistákat támogató mentorprogram egyetemi oktatók bevonásával,
  • szakkollégisták által végzett közösségi szolgálat,
  • tudományos rendezvények és közösségi programok,
  • egyéni foglalkozások: tantárgyi korrepetálások, tehetségfejlesztő magánórák.

 

A projekt nagy hangsúlyt fektetett a humánerőforrás továbbképzésére és a szolgáltatásfejlesztésre is. A szakmai program átalakult egy módszertani tanulmány javaslatait követően.  A szakmai megvalósítóknak szánt továbbképzés garantálta, hogy a bevont szakemberek a hátrányos helyzetű hallgatókat célzó tehetséggondozás eszközrendszerével felvérteződjenek.

A projekt összesen 53 hallgató számára adott lehetőséget a szakkollégiumban való részvételhez, a 31 hónap alatt 11 fő szerzett diplomát, 10 fő nyelvvizsgát és 9 fő vett részt a TDK-versenyen, közülük négyen díjazottak lettek. Az eredménymutatók jól példázzák, hogy a Szakkollégium hatékonyan tudta segíteni a hallgatókat egyetemi tanulmányaikban, közösségi és szakmai kompetenciáik, személyiségük fejlődésében.

A program az EFOP-3.4.1.-15-2015-00010 azonosítószámú projekt keretében valósult meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük