Hazánk és az Európai Unió c. szakkurzus beszámoló

Kötöttségek és önállóság – Hazánk és az EU

A „Kötöttségek és önállóság – Hazánk és az EU” című szakkurzus keretében Dr. Kuttor Dániel, a Miskolci Egyetem Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézet Regionális Gazdaságtan Tanszékének vezetője tartott előadás-sorozatot szakkollégiumunkban. Az első alkalom 2018. október 30.-án került megrendezésre, a következő alkalmakat pedig 2018. november 6.-án és 2018. november 20.-án tartottuk meg. Az előadások fő témája az Európai Unió és Magyarország kapcsolata volt, melyet több, igen változatos szempontból közelítettünk meg. Kezdetben szó esett a Brexitről, az aktuális európai k onfliktusokról, az uniós tagság nyújtotta lehetőségekről, a tagállamokra vonatkozó kötöttségekről, megszorításokról és az államok közti szövetség jövőjéről is. A kurzusokon felmerült Európa nemzetközi megítélésének kérdése, az egyes nemzetek adóssága, az angolok kilépése és a németek erős befolyásoló szerepe is. Külön figyelmet fordítottunk a migrációs kérdésekre, azon belül is a bevándorlás és a migráció fogalmi tisztázására, a világszintű vándorlási folyamatokra, az Unióban érvényes betelepítési kvótára, valamint a nemzetközi migrációs tevékenységek várható hatására és a jövőbeli várható vándorlási folyamatokra. Végezetül, de nem utolsó sorban beszéltünk az uniós roma politikáról is.

Az előadás-sorozatot informatívnak és érdekesnek tartottam, remélem, hogy a jövőben is alkalmunk nyílik majd hasonló alkalmakon részt venni, bővíteni ismereteinket.

Szabó Fanni – szakkollégista

2018. november 21.

A program az NTP-RSZKOLL-M-18-0001 azonosítószámú projekt keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósul meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük