A végtelenbe és tovább

2021.04.26.-án vasárnap a szakkollégisták egy online közösségi tevékenységen vehettek részt az NTP-SZKOLL-20-002 projektünk keretében. Az erről szóló beszámolót Budai Katalin szakkollégista tollából az alábbiakban olvashatják.

„Hosszú idő után végre utazhattunk a kollégista társaimmal. Habár ez egy rendhagyó utazás volt, és csak másfél órát vett igénybe, mi a fénysebesség segítségével bejártuk

az egész kozmikus teret. A galaktikus útikalauzaink, a Svábhegyi Csillagvizsgáló 2 kiváló csillagásza segítségével mindent megtudhattunk a csillagközi űrutazásról a fantázia és a valóság keretein b

elül. Kiderült számukra, hogy a Star Wars-ben és a Star Trek-ben milyen módon tudták az űrhajóik átlépni fénysebességet, és hogy a Millenium Falcon, Han Solo és első tisztje Csubakka járműve volt mindközül a leggyorsabb. Még számos a sci-fi világa kiváló remekműveinek a titkait tárták föl előttünk, mint pl. a Dűne és a Csodaidők.

Miközben meghajlítottuk az időt és a teret, féreglyukakon át lerövidítettük az utunkat, megvizsgáltuk Einstein relativitás elméletének az érvényesülését és azt, hogy az asztrofizika és az űrutazás tudománya hogyan áll napjainkban. Úticélunk a földhöz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri volt, aminek távolsága 4,5 fényév. Arra is rájöttünk, hogy az idő relativitása miatt, ha fénysebességgel utazunk, akkor az számunkra lassabban telik, mint a Földön, így lassabban öregszünk a Földön maradtakhoz képest. Megtudtuk annak az okát is, miért nem lehetséges a hibernálás, és azt is, miért jó elkerülni a fekete lyukakat. Az űrutazás során letesztelték a tudásunk a Kahoot játék segítségével, szórakoztató versengés vette kezdetét. Volt még könyv ajánló és az utasok kérdéseire is válaszoltak a kalauzaink.

Földön túli élményben lehetett részünk a Svábhegyi Csillagvizsgáló által szervezett, Fantázia és valóság: csillagközi űrutazás című, online előadásának köszönhetően.

Az előadás végeztével, azaz a tesztrepülést követően, a megbeszélésen, a kapitányunk koordinálásával a legénység minden tagja mesélt az utazáson szerzett tapasztalatairól, csupa pozitív dolgok hangzottak el.  Többek között az is, hogy mivel ilyen sikeres lett a tesztrepülés, ezért amint lehetséges, élesben is (személyesen) részt veszünk majd egy ilyen utazáson.”

 

A program az NTP-SZKOLL-20-0002 azonosítószámú projekt keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósul meg.