3. nyilvános vitaest a szakkollégiumban

A nagy érdeklődésre és a tanév során a szakszemináriumokon feldolgozott témák kiterjedtségére tekintettel 2021. június 25.-én egy harmadik nyilvános vitaestet szerveztünk a szakkollégiumban. Az alkalom a korábbi két vitaest kérdésköreit is magában foglaltak, mégis új megvitatandó témával állt elő: „működik-e” az online vallásgyakorlás? A délutánra felkért előadó és egyben vitavezető Lakatos Richárd vállalkozó, informatikai szakember, egyben alumni szakkollégista volt. Azért esett rá a választás, mert a szakkollégiumi évei alatt rengeteg a vallásgyakorlást érintő témát dolgozott fel társaival együtt, miközben a média világában, az online térben mozogva nem volt idegen számára az ezen felületek nyújtotta lehetőségek és buktatók ismerete sem.

A vitaesten Richárd felvázolta a kérdéskört, feldobott pár pro és kontra gondolatot, majd véletlenszerűen két csoportra osztotta a résztvevőket, akiknek egy-egy előre elkészített segítőkártyát is adott az érvek összegyűjtésének megkönnyítésére. A csapatok egyike azt az álláspontot képviselte, hogy a hitünk valódi megélése csak a templomban, az egyházközségben való személyes részvétel által lehetséges, míg a másik csoport érvei szerint az online világ nyújtotta lehetőségek igénybevételével is meg tudjuk teremteni azt a meghittséget és istenkapcsolatot, amit keresünk az imában. A társaság két fele a vitaest végére közös konklúzióra jutott: elsődlegesen a személyes jelenlétre kell törekednünk, azonban az olyan szituációkban is, mint a jelenlegi vírushelyzet, alternatív megoldást jelenthetnek az online felületek. A feladatunk esetükben az, hogy ugyanazzal a motivációval, a környezet megteremtésével, a csend, a béke biztosításával vegyünk részt egy virtuális misén, mint amivel a templomban is találkoznánk, és tartsuk szem előtt, hogy a cél az otthonunkban végzett ima során is az Istennel való kapcsolatteremtés, a rá fordított idő.

A program az NTP-SZKOLL-20-0002 azonosítószámú projekt keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósul meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük