Egy vidám hétvége Zánkán – KRSZH tanévnyitón jártunk

Szeptember 25-26-án részt vettünk a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat tanévnyitóján, Zánkán, aminek idén a RefoRom, a Budapesti Református Cigány Szakkollégium volt a házigazdája.

Az intézmény igazgatójának, Káli-Horváth Kálmánnak a köszöntőjével indult a rendezvény, aki az esemény mottójára – “Jó nekünk együtt!” – utalva arra kérte a résztvevőket, hogy a két nap alatt mindenki hagyja kint a szorongást, a gondokat, és egy jó hangulatú vidám hétvégét töltsenek el együtt, közös imával, játékkal, szórakozással.

       

A köszöntő után bevezető imával folytatódott az esemény, a szolgálatot  Schanda Anikó teológus-lelkész hallgató, a RefoRom fenntartó képviselője végezte.

A közös ima után köszöntő-beszédek következtek. Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, Fixl Renáta, a Hanns Seidel Alapítvány képviselője, Orosz Atanáz püspök atya és Dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök köszöntötte a helyszínen a diákokat, Kocsis Fülöp érsek atya pedig videóüzenetet küldött.

A nyitóünnepség után a résztvevők közösen egy keresztszimbólumot formáztak meg, amiről drónfotó és videó készült. A miskolci kollégisták csapatában Atanáz püspök atya is ott volt a diákok között, hogy találkozzon, beszélgessen velünk. A közös ebédet követően délután egy mozgókép-workshopon vettünk részt, ahol megnéztük a RefoRom nyári média-gyakornoki programja keretében forgatott kisfilm előzetesét, és beszélgethettünk a film alkotóival, szereplőivel.

     

Délután csapatokba rendeződtünk – a regisztrációnál kapott kitűzőink szerint alakult, hogy ki kivel kerül egy csapatba –, és elkezdtük a pontgyűjtést. Vicces és izgalmas feladatokat kellett megoldanunk, amikért csokira váltható pontokat kaptunk, de a lényeg, hogy jókat nevettünk együtt, egymáson és persze saját magunkon is.

       

Jó lehetőséget adott ez a csapatverseny arra, hogy megismerjük a többi szakkollégium hallgatóit is. Erre további alkalom nyílt este, amikor a közös ökumenikus istentisztelet után a rendezvénysátorban minden kollégium bemutatkozhatott egy pár perces műsorral. Mi egy Budai Kata által írt és Beri Áron által megzenésített verset adtunk elő.

A nap egy fergeteges hangulatú koncerttel zárult, a Khamoro Budapest Band partiján bulizhattunk.

Mi is úgy érezzük, hogy nagyon igaz volt az a mottó, amit a rendezvény jelmondatának választottak a szervezők: „Jó nekünk együtt!” Ezt mi is így éreztük!