Tudatos médiafogyasztás c. szakszeminárium

Hogy ismerhetjük föl a hiteles tudományos ismeretterjesztő cikkeket? Milyen előnyei és hátrányai vannak az online tér hódításának? Mit tegyünk, ha áldozattá válunk, milyen veszélyeket rejtenek az online kapcsolataink? Ezekre a kérdésekre mind-mind választ kaphattunk Molnár András, a Szent István Rádió szerkesztő-műsorvezetőjének köszönhetően, ugyanis három alkalommal is vendégelőadók társaságában halhattunk előadásait a témában.

Németh Csaba, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Vidéki Újságírók Szakosztályának elnöke és a Tudományos Újságírok Klubjának elnökségi tagja volt az első vendégelőadónk. Rendkívüli előadói módszerének köszönhetően megszínesítette a tudományos ismeretterjesztés világát saját élményei és tapasztalatai elmesélésével. Továbbá miután megtudtuk, hogy a Csillagpont Rádió főszerkesztője, és hogy mennyire jártas a csillagászatban, rengeteg kérdést tettünk föl neki ezzel kapcsolatban is. Így esett szó a Nemzetközi Űrállomásról és űrutazás rejtelmeiről is.

Második alkalommal útmutatást kaptunk arról, hogy milyen bűncselekményeknek eshetünk áldozatául az online térben és azon kívül. Doszpoly Orsolya, a Miskolci Áldozatsegítő Központ vezetője ismertette a bűncselekmények típusát és a megoldási lehetőségeket is. Hétköznapi esetek tesznek tanúbizonyságot arról, hogy sokszor nem is tudjuk például azt, hogy egy kapcsolatban áldozatok vagyunk. Tanácsokat halhattunk, mit is kell ilyenkor tenni, ha közvetlen környezetünkben tapasztalunk ilyet, hogy tudunk segíteni. Ahol támogató szakemberekre találhat az áldozat, az az Áldozatsegítő Központ és nonstop hívható az Áldozatsegítő Vonal is.

A harmadik vendégelőadónk Molnár András mellett Dr. habil. Szabó-Tóth Kinga volt, aki sokunk számára ismert a kollégiumban, hisz nem csak egyetemi oktatónk, de szakkollégiumunk mentora is. Tőle az online világ bukkanóiról és pozitívumairól, az ezekkel kapcsolatos szociológiai kutatások eredményeiről, pontosságáról szerezhettünk ismereteket. Kitárgyaltuk a vírushelyzet során kialakult „online élet – oktatás” helyzetét, tapasztalatait. A sok-sok kérdéssel és a saját élmények elmesélésével egy érdekes beszélgetés vette kezdetét. Szó esett arról is, hogyan tudjuk önmagunk online jelenlétét mérni, és hogy mivel jár, ha túlzásba esünk, kirekesztve magunkat a valódi élet társas kapcsolataiból.

A szakszeminárium zárásaként Molnár András ellátott minket jó tanácsokkal. Egy szimplának tűnő igaz-hamis játékkal prezentálta, milyen sok információ található az interneten és hogy néha ezek esetén csak felületesen vizsgáljuk meg, hogy hitelesek, igazak-e. A játék közben sokszor rádöbbentünk arra, mennyire fontos a pontos információszerzés, és hogy ne csak átfussunk egy-egy szöveg fölött, hanem figyelmesen olvassuk el minden sorát!

Rengeteg új tudásra tehettünk szert az előadások során, ezt köszönjük minden kedves vendégünknek, és külön Molnár Andrásnak!

Budai Katalin

A program az NTP-SZKOLL-21-0001 azonosítószámú projekt keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósul meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük