Hadházi Renáta TDK győztes!

Hadházi Renáta, a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium magyar nyelv és irodalom mesterszakos hallgatója első helyezést ért el a 2021. december 7-én megrendezett TDK konferencián a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán, a szociológiai szekcióban!

Reni „Cigány származású értelmiségiek nyelvi erőforrásai” címmel készítette el a dolgozatát. A kutatásának központjában a kétnyelvű (lovári és magyar) értelmiségiek esetleges, tanulmányaik során felmerülő nyelvi hátrányát elemezte. A kutatás a 24 adatközlő nyelvi erőforrásait, nyelvi kódjait, a nyelvi repertoárját és attitűdjét vizsgálta kérdőíves és interjús kutatás segítségével. A felmérés megállapította, hogy a megkérdezetteket nem érte nyelvi hátrány, mert rendelkeznek megfelelő szociális és nyelvi kompetenciával a tananyag elsajátításához és megértéséhez.
A dolgozat szociolingvisztikai témájú, de ez a tudomány terület kapcsolódik az antropológiához és a szociológiához is, ezért a nyelvhasználat tágabb értelemben került vizsgálatra. Hadházi Renáta a Miskolci Egyetem egyetlen hallgatója, aki nyelvtudományi dolgozattal indult a TDK-n. A jövőben is ebben a témában, ezen a területen szeretne kutatni.

Gratulálunk az első helyezéshez, és további sok sikert kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük