6. Pályaorientációs Nap a szakkollégiumban

Mivel intézményünknek és hallgatóinak is fontos küldetése a hátrányos helyzetű és roma származású diákok segítése, informálása, motiválása a továbbtanulásra, ezért 2022.06.08.-án ismét Pályaorientációs Napot tartottunk a szakkollégiumban.

Ezúttal Múcsonyból, Edelényből és Rakacáról érkeztek hozzánk általános iskolás és tanodás diákok.

Az ismerkedés, bemutatkozás után munkatársunk, Csorba Mónika kérdéseket tett fel a gyerekeknek arról, hogy milyen szakmákat ismernek, és hogy tudják-e, milyen munkákhoz kell diplomát szerezni. Érdekes és vicces beszélgetés alakult ki a témában, a jelenlévő fiatalok kérdezgettek a fizetésekről, és arról, hogy hány évet kell a felsőoktatásban tanulni egy-egy munkakör betöltéséhez.

Megtárgyaltuk továbbá azt is, ki mi szeretne lenni, és ahhoz, hogy ezt elérje, hová tud jelentkezni egyetemre, melyik iskola és milyen szak szükséges a kellő végzettség megszerzéséhez. Én magam is meséltem nekik a saját tapasztalataimról, arról, hogyan lettem egyetemista, és milyen sok lehetőségem volt az ösztöndíjak által és a szakkollégiumnak köszönhetően. Szót ejtettünk többek között az egyetemi rendszer működéséről, arról, mennyiben más az, mint az általános iskola, mire kell számítania egy felsőoktatásba jelentkező diáknak a jövőben. A beszélgetések után, kihasználva a jó időt, fociztunk és pingpongoztunk a kollégium udvarán, ahol folytattuk a kísérő tanárokkal és a diákokkal a beszélgetést.

Reméljük, célunkat elértük, és a későbbiekben ezek a diákok egyszer a roma szakkollégium és a Miskolci Egyetem hallgatói lesznek.

Budai Katalin

 

 

A program az NTP-SZKOLL-21-0001 azonosítószámú projekt keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósult meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük