A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat és a Roma Szakkollégiumok Egyesület szervezésében Összetartozunk – Roma integrációs nap

Időpont: 2023. 04. 15. – 10.00-16:00

Helyszín: Budapest, Ráday Ház Ráday utca 28. bejárat a Markusovszky tér felől

A rendezvény fővédnöke:  Novák Katalin köztársasági elnök

Magyarországon immár tizenkét éve  folyik 11 roma szakkollégiumban a roma származású és/vagy hátrányos helyzetű fiatalok felsőoktatási karrierútját, intézményi és társadalmi beilleszkedését szolgáló munka. Az országos hálózatba szerveződött szakkollégiumok, tagságuk és két integráló szervezetük, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat és a Roma Szakkollégiumok Egyesület elkötelezett szószólói a roma és/vagy hátrányos helyzetű közösségek társadalmi integrációja melletti kiállásnak. Ennek szellemében a Nemzetközi Roma Naphoz kapcsolódó egyedülálló rendezvény megszervezésére vállalkoztunk támogató partnereink – Dunamelléki Református Egyházkerület, a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkársága, Hans Seidel Alapítvány – segítségével.

Az ÖSSZETARTOZUNK – ROMA INTEGRÁCIÓS NAP célja, hogy lehetőséget teremtsen a magyarországi cigányság társadalmi beilleszkedésén és esélyegyenlőségének biztosításán munkálkodó társadalmi szervezetek, szakpolitikai aktorok, egyházak és civil kezdeményezések találkozására. Továbbá célunk, hogy az integráció ügyét és a kapcsolódó feladatrendszer nagyságrendjét, valamint össztársadalmi jelentőségét az érdeklődő közvéleményben tudatosítsuk. A népesség közel 10%-át kitevő roma nemzetiségi kisebbség és a hátrányos társadalmi-gazdasági helyzetű csoportok beilleszkedése ugyanis minden túlzás nélkül az ország jövőjét alapjaiban meghatározó közügy.

A rendezvény fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök asszony. Az ünnepi alkalommal köszöntőt mondó notabilitások és konferencia előadók mellett a rendezvény a társadalmi integráció kérdését értelmező tematikus kerekasztal beszélgetéseket kínál az érdeklődők számára. A meghívott tucatnyi szervezet, egyesület kiállító pavilonokban mutatja be szerteágazó tevékenységét. A délelőtti szakmai programot követően délután az eseménynek helyt adó Ráday Ház előtti téren (Markusovszky tér) színes kulturális program, koncertek veszik kezdetüket.

A rendezvényre és a kulturális kísérőprogramokra regisztrációt követően a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak abban a reményben, hogy ezzel közösen mutathatunk rá az összetartozás és az ebből fakadó összefogás gyakorlati társadalmi jelentőségére.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük